Повечето от световните индекси регистрираха понижение днес, въздействани от новите банкови правила, приети от централната банка на Китай за ограничаване на кредитирането.

Предимно на отрицателна територия се търгуват и индексите на стария континент, като британският FTSE 100 и немският DAX се понижиха с 0.5%, докато френският основен индекс загуби дори повече - 0.7%.

Леко на отрицателна територия сочат старт и фючърсите на щатските индекси.

Централната банка на Китай повиши задължителните минимални резерви на банките, опасявайки се от ръст на инфлацията.

Допълнително напрежение на пазарите бе внесено и от занижаването на кредитния рейтинг на САЩ от една от водещите китайски рейтингови агенции. Това бе вторият път, когато агенцията Dagong занижава рейтинга на водещата световна икономика.

Междувременно еврото регистрира спад под 1.3800 долара, а петролът се търгува без съществена промяна при нива от около 86.80 долара за барел.

Индексите в Централна и Източна Европа също отбелязаха понижения. Водещият руски индекс RTS се понижи с 0.9%, а полският с 0.8%. Унгарският BUX бе сред най-засегнатите в региона, като изгуби 2.3% от стойността си.

В Румъния пониженията бяха в рамките на около 1.3% за повечето от индексите. Родният индекс на сините чипове SOFIX за пореден път се разграничи от всеобщите тенденции, като регистрира повишение от 0.4% през днешната сесия.