Българският президент Георги Първанов създаде нова политическа сила като алтернатива на кабинета на премиера Бойко Борисов, който според него няма достатъчно компетентност, за да се справи с икономическата криза в страната, се казва в коментар на агенция Bloomberg от София.

52-годишният Първанов създаде "Алтернатива за българско възраждане", която включва бивши министри и депутати от Българската социалистическа пария (БСП), която той оглавяваше, докато не стана президент през 2002 г.

Управляващата партия ГЕРБ обяви, че може да предприеме ответни действия, свързани с отстраняването на държавния глава. Първанов беше преизбран за втори петгодишен мандат през 2006 г. и не може да се кандидатира на следващите президентски избори. България се опитва да се пребори с първата рецесия за повече от десет години насам, след замразяване на кредитите и чуждестранните инвестиции по време на световната финансова криза.

Европейската комисия (ЕК) призова България да намали бюджетния дефицит, възлизащ на 4,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 г. до под 3% от БВП до края на 2011 г. "Кабинетът изглежда безпомощен както винаги", заяви Първанов в София днес. "Има дефицит на компетентност при справянето с икономическата криза. Има криза в управлението. Работата се върши ден за ден, без да има дългосрочна визия за развитието на страната. Партията е лаборатория за алтернативни политики", допълни той. Днес парламентът одобри бюджета за следващата година, който предвижда икономически растеж от 3,6%, след предвиден ръст от 0,7% за 2010 и спад от 5,1% през 2009 г.

Възможен импийчмънт

Партията на Борисов ГЕРБ ще се консултира с останалите политически сили за внасянето на предложение за отстраняване на Първанов, заяви съпредседателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев. "Първанов използва служебното си положение за създаването на нова политическа сила, което е в нарушение на конституцията", каза Борисов пред репортерите миналата седмица. "Той вече не може да бъде смятан за президент на всички българи, а за определен политик от опозицията", допълни премиерът.

На парламентарните избори през 2009 г. ГЕРБ победи предишния воден от социалистите кабинет, за чието създаване Първанов помогна през 2005 г. Съществува опасност, че новата партия ще отнеме избиратели от социалистите, заяви Евгени Узунов, секретар на Изпълнителното бюро на БСП.

Източник: БГНЕС