Премиерът Бойко Борисов коментира утрешното посещение на руския си колега Владимир Путин, като подчерта, че основната планирана тема на разговори е проектът "Южен поток".

"До този момент с г-н Путин във всичките си разговори темата "Белене" не сме я повдигали. Темата е "Южен поток". Разбира се, ако той я повдигне, а и ние имаме въпроси, защото, повтарям за стотен път, това, което беше обявено като цена на централата 3 милиарда 970 милиона евро е цена, която не отговаря на истината. Защото никой не говори за ескалационните индекси, за консултантските договори, за инфраструктурата, за заемите, които са взети до сега, за похарчените от България пари. И когато се сумират те ще се получи много по-голяма цифра от тези 4 милиарда. И разбира се с г-н Путин ще поставя всичките тези теми на масата ако има желание да говори и той по тях, защото повтарям, утрешната среща е планирана за Южен поток."

България може да загуби мажоритарния се дял в проекта АЕЦ "Белене", предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев:

"За мен е важно, ключово важно, с Белене държавата да запази мажоритарния си дял - да решава българската държава чрез своята държавна енергийна компания, как се развива проектът и съответно печалбите да отиват в България. А не просто да бъде една атомна електроцентрала на територията на България. Нали правите разлика."

Според Синята коалиция, идването на Владимир Путин е ясен сигнал, че българското правителство има поети ангажименти, свързани със строителството на "Южен поток" и АЕЦ-Белене, за които никой не знае подробности.

"Ясен приоритет на кабинета е да станат европейските проекти като "Набуко", а не "Южен поток". Нямаме пари за двата проекта. Ако стане "Южен поток", целта е да няма "Набуко". А за нас са важни европейските проекти, които водят до диверсификация.

Настояваме правителството, както инспектира магистралите и както премиера лично ходи да инспектира магистралите, да ходи да инспектира строителството на газовите връзки със съседните страни, където няма никакво развитие. И това според нас е напълно целенасочено. Това е стратегическия интерес на България. Ние не можем да си позволим да бъдем тотално зависими от Русия," посочи съпредседателят на синята Коалиция Мартин Димитров.

Той призова да не се поемат ангажименти и да не се подписват договори без предварително да е ясно каква е финансовата изгода за страната ни.

Източник: БНР