Размерът на финансовата помощ, който предлага ЕС на Ирландия, се предполага, че може да е между 45 - 90 млрд. евро, съобщи вчера агенция Reuters, позовавайки се на източници от страни членки.

Формално от Ирландия не са се обръщали за помощ към ЕС, но по данни на агенцията преговорите за това са вече в ход.

Европейските политици се опитват да убедят Ирландия да кандидатства за спешна външна подкрепа, за да се предотврати разрастването на дълговата криза към други страни от еврозоната.

В хода на провелата се последна телеконференция от ЕЦБ, на Ирландия бе настойчиво предложено да се обърне за външна подкрепа в най-скоро време, заяви по-рано пред агенцията запознат с преговорите източник. Освен това европейският чиновник каза, че молбата за финансовата подкрепа може да бъде направена обществено достояние, независимо от заявлението на финансовия министър на Ирландия Брайън Ленихан за това, че подобна молба е „безсмислена", защото правителството няма нужда от финансиране, поне до средата на 2011 г.

Притесненията, че Ирландия ще се наложи да предоговаря дълга си, доведоха през последните седмици до сериозно повишаване на доходността на дълговите книжа на страната. В четвъртък доходността на 10-годишните ДЦК на Ирландия достигнаха 8.9%, при 6.9% в края на октомври. Показателят се понижи скромно в петък - до 8.8%.

Доходността по испанските и португалски книжа се увеличи през седмицата, на фона на притесненията за разширяване на кризисните явления от Ирландия към други страни от еврозоната. Така например спредът по 10-годишните ДЦК на Португалия спрямо германските ДЦК с аналоигичен срок на погасяване достигнаха на 11 ноевмри рекордно ниво в 484 базисни точки.

„Има много голяма вероятност в крайна сметка Ирландия да бъдат принудени да помолят за финансова подкрепа, просто само за успокояване на ситуацията", смятат икономисти от Fortis Bank Nederland

Все пак премиерът на Ирландия Брайън Кауън обяви за първи път, че води преговори с колеги от ЕС, защото „има фактори, засягащи други страни от еврозоната" и че се опитват да „гарантират позитивна реакция на дълговия пазар в евро". При това Коуен подчерта отново, че страната му не се е обръщала, към когото ида било за финансова подкрепа.

„На Ирландия ще й е много трудно да избегне външна помощ, освен ако в шапката им не се окажат още няколко заека", отбеляза главният икономист за Европа в Barclays Capital Джулиан Калоу.

Ирландия може да получи помощ от фонда с обем 60 млрд. евро, който е съставна част от 750-милиардния антикризисен механизъм, съдздаен съвместно от ЕС и МВФ през този май, съобщи ирландският държавен телевизионен канал RTE. 60-милиардният фонд се финансира пряко от изпълнителния орган в ЕС - Европейската комисия.