За поредна година в България ще влязат повече пари от емиграция отколкото от еврофондовете. По данни на Световната банка става дума за над милиард и половина долара емигрантски пари. България е сред десетте държави от Източна Европа и Централна Азия с най-голям брой високо квалифицирани емигранти. Над 16 процента от населението на страната ни е емигрирало.

Това е разказ за една 28-годишна българка. Тя се връща от Съединените щати, иска да се реализира в България, но не успява. Сега има билет за обратен полет.

Момичето, за което става дума избра да живее в панелен блок, вместо в Лос Анджелис. Три години по-късно обаче тя ще се върне в Щатите. Но защо?

Преди 14 години Ади заминава с майка си за Лос Анджелис. Не знае английски, но бързо научава. Става американски гражданин. Завършва международни отношения в престижния калифорнийски университет "Бъркли". Работи в голяма компания, но нещо все я дърпа към родината.

"Винаги съм искала да си дойда. Имам такава привързаност към България, към хората, семейството", казва Андреана Стоянова.

Връща се в София. Търси работа, сменя няколко. Шест месеца е безработна. Почва да дава уроци по салса, прави бижута, търси изход, майка й, която остава в Щатите, й трие сол на главата, че е направила грешка.

"Когато съм си търсила работа, са ме посрещали с изречението: Ама вие какво правите тук, да не би да сте се провалили в Щатите и затова да сте се върнали? Или пък докато ми гледат CV-то казват: Ама вие за моята позиция ли кандидатствате?", разказва още Андреана Стоянова.

Смята, че България не приема обратно кадърните си хора. Може би заради това, че тук се е установила някаква система, която работи. Когато идваш от чужбина, ти носиш нещо напълно различно и виждаш всичките проблеми, които има тук в България.

Навсякъде можеш да подкупиш всекиго. Ако ще направиш нещо такова, ти трябва да го поласкаеш, като му бутнеш няколко хиляди, не 20 лв. Не свиква с дребната корупция, с безредието, с това, че я мислят за сбъркана, защото е тук, а не в Ел Ей, с това, че не може да си плати парното, защото изплаща студентски кредит и най-вече - с гърба, който България й обръща.

"България продължавам да я обичам. Много," обяви Андреана Стоянова.

Но Щатите са шанс. Билетът е купен. Тук оставя няколко буркана, баба си и дядо си и несподелената си любов.

Източник: БНТ