Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че неговото правителство ще продължи с реформите след като оценки показаха, че партията му печели в повечето региони в местните избори въпреки непопулярните мерки за икономии на кабинета.

Социалистите на Папандреу грабнаха столицата Атина от опозиционните консерватори от Нова демокрация и също така победиха в района на голяма Атина, две политически важни победи, докато потъналата в дългове страна се готви за още по-голямо затягане на коланите.

Управляващите социалисти поемат столицата за пръв път от 24 години, съобщи отиващият си от поста консервативен кмет Никитас Какламанис след втория тур на местните избори. С това той призна поражението си пред своя опонент Георгиос Каминис, бивш градски омбудсман, който обеща да се заеме със спешните предизвикателства бедност и имиграция в града с над 4 милиона жители.

"Поздравявам г-н Каминис и му пожелавам успех и сили, за да се справи с трудната задача пред него", заяви Какламанис, чиято администрация бе белязана с бунтове на младежи през 2008 след като полицаи застреляха тийнейджър.

Управляващата партия ПАСОК удържа лека преднина в местните избори в 8 от 13-те региона. Но изборите бяха помрачени от рекордно ниска избирателна активност от 46%, която отразява разочарованието на много избиратели от болезнените мерки за икономии и от политическите партии.

"Имаме пред себе си пълен 3-годишен период... да спасим и да променим Гърция веднъж завинаги", изтъкна Папандреу в предавана по телевизията реч. "Ще поставим тежестта върху главните промени, които ще позволят на Гърция да диша, да се изправи на крака", каза той.

Социалистите дойдоха на власт през октомври миналата година и мандатът им изтича през втората половина на 2013. "Добрата новина е, че вече няма да има предсрочни общи избори в обозримото бъдеще, но лошата новина е, че огромен брой избиратели предпочетоха да се въздържат", заяви Теодоре Кулумбис, заместник-директор на организацията ELIAMEP.

Източник: БГНЕА