Министърът на икономиката и енергетиката потвърди, че разговори между Булгаргаз и Газпром за намаляване на цената на природния газ се водят и е по-скоро оптимист, че такова намаление ще има скоро.

Прекалено рано обаче било да се говори кога България ще започне да получава 2-та милиарда евро годишно от Южен поток. До часове ще бъде обявен консултантът за АЕЦ"Белене", съобщи икономическият министър Трайков.

Енергийните проекти

Не бихме се съгласили на цена за АЕЦ "Белене" около 7 млрд. евро, защото когато премиерът Борисов говореше за крайна цена той имаше предвид наистина крайна цена. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с форума на българските бизнес лидери.

В сметката се включва базова цена, разходи на собственика, които са около 700-800 млн. евро за инфраструктура и около 500 млн. евро за консултанти плюс лихви.

"Значи ако върнете 1.3 млрд. .евро разходи за собственика и няколкостотин млн. евро за лихви от тези 7 млрд. евро, получава се крайна цена, както ние я разбираме, около 5 и под 5 млрд. евро", посочи министърът. Реално засега няма ново предложение за централата от руската страна, съобщи Трайков. Ще преговаряме с тях колкото време трябва, ние не бързаме, добави той. До часове ще стане известен консултантът на смесената компания.

Смятам, че "Южен поток" ще бъде успешен и печеливш за България, каза министърът.

Позитивните резултати, според него, са три след визитата на премиера на Русия Владимир Путин в страната ни: създава се нов маршрут за доставка на природния газ, на второ място са значителните транзитни такси, на трето, ще се стимулира икономическата активност, заради инвестиции между 800 млн. евро - 1 млрд. евро, което е около три процента от БВП.

Трайчо Трайков се похвали също, че от "Шеврон" са се обадили след посещението си у нас и са изразили задоволство от етапа на разговори, които се водят между двете страни за разработване и добив на шистов газ у нас.

Трето тримесечие на икономически ръст

В началото на срещата с бизнес лидерите, Трайков честити поредното тримесечие с положителен икономически ръст от началото на кризата за страната. Тенденциите продължават да бъдат не съвсем еднопосочни, но се надяваме с разумна политика и адекватно поведение на икономическите субекти да продължим по този път, подчерта министърът.

Според него сериозна място тук заема повишаването на износа ни, по-специално на промишленото производство - на метали, на нефтопреработвателни продукти и на масла, които формират 60% в сектора. Държавата може да подпомогне там, където никой друг не може, каза Трайков.

Инициативата "Джеръми", която подпомага бизнеса, е безпрецедентно добре структурирана като визия, като организация и предизвиква интерес сред компаниите. Има ангажимент от няколкостотин млн. евро от банки за фирмите кредитополучатели. Трайков се спря на констатациите си от конференцията за аутсорсинг и специално открои инвестицията на HP като припомни, че това не е било лесно, тъй като с компанията са преговаряли 6 месеца. Той се позова на нормативните документи, които са сериозна база за работа у нас - правилникът за прилагане закона за насърчаване на инвестициите и на закона за иновационния фонд, върху който работят в момента и предстои да се разгледа.

Булгартабак и контрабандата

Българските компании трябва да разчитат на външния пазар чрез развитие на иновативна зелена икономика, на туризма, на биоземеделието, на индустрия за здравето и човека, посочи министърът. Макар че и сега в структурата на икономиката ни се включват продукти на фармацевтиката, на електрониката.

Би било прекомерно да се очаква от нашето министерство да вземаме мерки за пресичане на контрабандата, макар че поддържаме борбата с нея, отговори министърът на въпрос от публиката. Когато са влезли в изпълнителната власт и са започнали процеса около приватизацията на "Булгартабак", Трайков и заместникът му в министерството Евгени Ангелов са си казали, че ако го направят ще са първите министър и заместник-министър, които няма да бъдат уволнени затова, че са стартирали и провели приватизацията на дружеството.

"Булгартабак" е заинтересован от намаляването на контрабандата и се организират сериозни действия срещу нея, посочи министърът.

Обрат в демографския проблем?

Той открои изключителното място на образованието и подготовката на компетентни кадри в България за икономиката - "образованието е № 1", каза той. Оптимистичен е погледът му за демографския проблем- според него нещата вървят към обрат, много успешни млади хора вече се стремят да имат повече деца. Но пък остава проблемът с ромското население, което трябва да бъде насърчавано към добро образование и да бъде по-успешно интегрирано. Членовете на Форума на българските бизнес лидери подариха почетна значка на министър Трайчо Трайков.

Източник: БНР, БНТ, БГНЕС