Реалната линия на бедност е 250 лв., а не обявената от правителството 211 лв., според КНСБ. Правителството неправомерно замрази линията на бедност на 211 лв. и през 2011 г., каза Любен Томев от КНСБ.

По думите му, при обсъжданията на тристранния съвет не е била предоставена цялата информация. От КНСБ са проучили данните от Националния статистически институт.„Според нас, ако се прилага стриктно методиката, линията на бедност трябва да бъде 250 лв., а не да бъде замразявана на 211 лв.", подчерта Томев.

„Очевидно правителството си затвори очите. Една по-висока, каквато е реалната линия на бедност, би била неудобна за правителството, тъй като веднага ще се повиши минималната работна заплата", обясни Томев.

Последните данни от трето тримесечие на тази година за обедняването на българите показват, че относителният дял на бедните домакинства отново плавно тръгва нагоре и достига 26%, каза още Томев.

В началото на ноември Министерският съвет прие Постановление за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2011 г. , който възлиза на 211 лева. Така на практика правителството замрази линията на бедност, тъй като и тази година прагът бе 211 лв. Тогава бе изтъкнато, че при изчисляването му са ползвани данните на националната статистика, които анализират бюджетите на домакинствата.

Източник: Фокус