По българските пътища вече се кара електрически автомобил, показва проучване на компанията "Фул Чарджър", която днес ще представи технология за зареждането на такива автомобили. Засега обаче не се обявява собственикът на возилото и каква е неговата марка.

Собственикът обаче е заможен българин, любител на високите технологии. Според проучване на компанията, въпреки че у нас все още няма сериозен пазар на коли на ток, до няколко години той се очаква да се развие.

За целта трябва да бъдат изградени съответните зарядни станции. Без тях на практика хората няма къде да зареждат автомобилите с ток.

От друга страна пък, когато няма такива коли, няма и икономическа изгода да се изграждат станции, така че двете неща са пряко свързани, обясняват специалисти от бранша. Единственият вариант за момента е, ако човек реши да си купи електрически автомобил, да си поръча и в гаража му да бъде изградена зарядна колонка.

За да бъдат атрактивни за купувачите тези коли, ще трябва и реална подкрепа от държавата и общините, като например данъчни облекчения, осигуряване на места в градовете за изграждане на зарядни станции и други, смятат от бранша.

Друг проблем е, че електрическите коли могат да се ползват предимно за придвижване в градовете, тъй като могат да изминават не повече от около 150 км с едно зареждане на батерията.

Този проблем ще бъде решен във времето с изграждане на система за зареждане по междуградските пътища и чрез развитието на технологиите и удължаването на пробега на електрическите коли.

Източник: в. Стандарт