Щатските индекси приключиха вчерашната сесия разнопосочно на фона на опасенията, че Ирландия ще има нужда от външна помощ комбинирани с резкия спад в жилищното строителство в САЩ, информира AP.

Световните пазари бяха сковани през последната седмица от страховете, че Ирландия ще стане следващата европейска страна, която ще има нужда от спасителни средства. Гърция беше спасена през май, след като не успя да се справи с увеличаващите се разходи и загуби доверието на инвеститорите. Ирландия в момента изпитва сериозни затруднения след като срива на имотния й пазар принуди страната да поеме контрол над три големи банки.

Великобритания, която не е част от Еврозоната, вчера предложи да окаже допълнителна подкрепа на Ирландия в допълнения към това, което страната евентуално ще получи от ЕС или МВФ. Това помогна за стабилизирането на пазарите в Европа. Европейският индекс Euro Stoxx 50 нарасна с 0.5%.

Вчера стана ясно, че строителството на нови къщи в САЩ е паднало с 11.7% през октомври, според данни на Министерството на труда. Строителството на нови апартаменти отчита спад от над 40%. Акциите на строителни компании като DH Horton Inc. и PulteGroup Inc. вчера се обезцениха след новината.

Акциите на компаниите за търговия на дребно бяха сред малкот, които поскъпнаха. Книжата на Target Corp. добавиха 3.9% към цената си след като компанията отчете по-добри финансови резултати от очакваните. Акциите на конкурентните Costco Wholesale Corp., Macy's Inc. и J.C. Penny Co. поскъпнаха с по 2% или повече.

В крайна сметка вчера Dow Jones падна с 15.62 пункта, или 0.1%, до 11 007.88 пункта. S&P 500 се повиши с 0.25 пункта, или по-малко от 0.1%, до 1 178.59 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq отбеляза ръст от 6.17 пункта, или 0.3%, до 2 476.01 пункта.

Седем от отделните индустриални групи, които съставляват индекса S&P 500, вчера отчитат понижения. Най-голям беше спадът при акциите на финансовите компании - 0.6%drop

От Федералния резерв вчера обявиха, че 19 големи банки, между които Bank of America Corp., Wells Fargo & Co., Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. трябва да преминат отново през стрес тестове, за да покажат, че биха се справили при евентуално влошаване на пазарните условия.

Банките, които покажат, че могат да понесат значителни загуби и да продължат да развиват дейност, ако икономиката отново изпадне в рецесия, ще получат правото да увеличат дивидентите. Тези, които не преминат стрес тестовете ще трябва да наберат допълнителни средства.

Вчера McDonald's Corp беше най-добре представилата се компания в Dow Jones с ръст от 1.2% в цената на акциите. Най-лошо представяне отчете Home Depot, чиито книжа поевтиняха с 2.8%.

Щатските държавни ценни книжа вчера се търгуваха в тесен рейндж. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 2.87% в сравнение с 2.85% във вторник.