Данъчните удариха столичното заведение БИАД. Най-големите столични нощни клубове бяха подложени на открито данъчно наблюдение.

Проверките на НАП се извършват в петъчните и съботни вечери, като данъчните следят как се отчитат приходите от вход, наблюдават открито всеки касов апарат в заведенията и паралелно с това изследват документите за плащанията към популярни поп и фолк изпълнители.

Данъчните следят и за това дали служителите в дискотеките се осигуряват на реални заплати. През последните петък и събота са проверени най-големите 6 заведения в столицата, като за 4 от тях не са открити съществени данъчни нарушения, съобщиха от НАП. Но другите 2 са допуснали различни пропуски.

Най-сериозното нарушение е, че във фолк клуб е констатирано 8-кратно увеличение на оборота в сравнение с петъчните и съботни вечери на последния месец, преди данъчните да влязат за открито наблюдение. Клубът е отчитал приходи от около 1800 лв. на вечер преди данъчните проверки.

В присъствието на данъчните оборотът е скочил 8 пъти. Според хора, които са били свидетели на проверките, става въпрос за БИАД. На собствениците на заведението ще бъде съставен акт на стойност до 10 000 лв., започва и данъчна проверка за това дали нарушението се е извършвало системно.

Проверките на нощни заведения са резултат от анализ на риска, извършен в НАП, който сочи, че 88% от всички дискотеки и развлекателни заведения в страната укриват част или целия си оборот.

Източник: в. Стандарт