Международната рейтингова агенция Standard & Poor's днес понижи перспективата по кредитния рейтинг на Нова Зеландия в чужда валута от стабилна на отрицателна.

Като причина за понижението от рейтинговата агенция изтъкват нарастващия дефицит по текущата сметка и кредитните рискове в банковия сектор.

Понижението е своеобразно предупреждение за намаляването на рейтинга на Нова Зеландия, ако страната продължи да трупа външен дълг.

От агенцията заявяват, че увеличаването на фискалните спестявания ще бъде от основна важност за избягването на понижаване на рейтинга.

Този въпрос беше признат от финансовият министър на Нова Зеландия Бил Инглиш, който подчертава важността от намаляването на чуждия дълг. Страната има нетни чужди задължения в размер на над 160 млрд. новозеландски долара.

"Това е дългогодишен проблем на Нова Зеландия, който ни прави уязвими като държава," казва Инглиш, добавяйки, че правителството предприема стъпки в тази посока и че има за цел да постигне бюджетен излишък до 2016 г.

Инглиш е уверен, че предприетите вече действия по отношение на бюджета и задълженията ще бъдат достатъчни за избягването на понижение на рейтинга.

Инвеститорите обаче не бяха толкова оптимистично настроени и обезцениха новозеландския долара с над цент до 0.7733 щатски долара като вдигнаха и доходността на новозеландските облигации.