Цените на зимните курорти у нас остават с около 15% по-ниски от предварително обявените за декември, като офертите минават под формата на промоция и стартират от началото на декември.

Хотели в курортите Банско и Пампорово са обявили цени за началото на сезона, които остават на нивата, на които се оферираха до средата на октомври - т.нар. ранно записване.

Туроператорите не променят вече договорените цени за групи от чужбина, защото тези цени са установени преди година, но индивидуалните туристи, които са научили, че от април ДДС в туризма става 9%, вече разчитат, че цените ще тръгнат надолу.

Хотелиери обясняват, че и на този етап офертите им са изключително изгодни като най на сметка са предложенията на тризвездните хотели, които поради липсата на басейн и други екстри се стремят да компенсират с уютни стаи и приятно обслужване.

Колкото по-голямо е разстоянието от мястото за настаняване до най-близката писта, толкова повече екстри са включени в офертите, коментират туроператорите.

Най-малко отстъпки правят хотелиерите, които са в непосредствена близост до влековете и пистите, а онези, които са отдалечени, вече задължително включват в цената автобусни шатъли, които се движат както на определен интервал, ако хотелът е по-голям, така и според уговорен час с гостите си.

Все повече хора се интересуват дали цената на ски картата може да бъде включена в общата цена, а интерес е заявен и към пакетни семейни оферти.

Задържане на цените се забелязва най-вече от апартхотелите, като разликата между тях и четири­ и петзвездните хотели, както и тези, разположени на най-централни и удобни за скиорите места, се различават до 45%.

Курортите Боровец, Банско и Пампорово вече отчетоха, че са напълно готови за зимния сезон като в това се включва техническа проверка на лифтовете и влековете, подготовка на пистите, както и готовност на машините за изкуствен сняг. Прогнозата на повечето туроператори е за среден ръст от 5 до 10% за целия сезон, като поне половината от увеличението ще бъде генерирана от българския пазар.

Тенденцията за покачване на туристите е започнала от миналата година, коментира изпълнителният директор на „Пампорово" АД Мариан Беляков, като само българите са били с 20 на сто повече. Той допълни, че цените на ски картите тази година ще останат непроменени спрямо миналата.

На този етап хотелиерите в зимните курорти отчитат заетост около 60% за Нова година, като първо са заети най-елитните хотели, които предлагат екстри и най-вече СПА услуги. Велинград вече отчита над 90% заетост на хотелската си база за Нова година.

Източник: в. Монитор