Акциите по света и щатските индексни фючърси днес бележат спад, докато доларът и швейцарският поскъпват след като по-рано днес се появи информация за престрелка между Северна и Южна Корея.

Цените на металите паднаха, след като стана ясно, че някои китайски банки са доближили квотите си за кредитиране за годината, което може да доведе до ограничаването на кредити в най-бързо растящата икономика в света.

Индексът MSCI Asia-Pacific, с изключения на Япония, бележеше спад от 2.2% до 454.72 пункта и е на път да запише най-големия си спад от 29 юни. Фючърсите върху индексите S&P 500 и Euro Stoxx 50 паднаха с 0.9%. Щатската валута поскъпна спрямо всички основни валути с изключения на швейцарския франк, след като престрелката в Корея доведе до търсене на по-сигурни активи. Индексът на суровините S&P GSCI бележи спад в трети пореден ден.

Щатският долар поскъпна до 1.3560 долара за евро в сравнение с 1.3627 долара евро в Ню Йорк вчера. Доларът се оскъпи до 83.69 йени в сравнение с 83.33 йени преди това. Швейцарският франк пък поскъпна до 1.3406 евро в сравнение с 1.3484 евро преди това.

Еврото поевтиня, след като министър-председателят на Ирландия Брайън Кауън обяви, че свика избори в началото на следващата година, след като правителството му приеме бюджета за 2011 г. Изявлението дойде часове след като Зелената партия обяви, че ще се оттегли от управляващата коалиция след гласуването на бюджета, с мотива, че Кауън е подвел избирателите при договарянето на спасителния пакет от средства.

Акциите на Standard Chartered Plc, която генерира 10% от приходите си за 2009 г. от Южна Корея, поевтиняха с 3% процента в Хонконг, където индексът Hang Seng падна с 2.6%. Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 1.9%, докато спадът в цената на акциите на Agricultural Bank of China Ltd беше от 1.1%.

Най-големите китайски банки са близо до достигане на годишните си квоти за кредитиране и планират да спрат отпускането на кредити, за да не нарушат ограниченията.

Акциите на най-голямата китайска петролна компания PetroChina Co. днес поевтиняха с 2.9% в Шанхай, докато спадът при Jiangxi Copper Co. беше от 5.3%. Книжата на най-голямата минна компания в света BHP Billiton Ltd. се обезцениха с 1.7%.

Цените на медта и цинка днес падат в трети пореден ден. Суровият петрол поевтиня с 0.6% до 81.23 долара за барел.