Съдбата на еврото е заложена на карта на фона на подготовката на спасителния пакет за Ирландия, заяви днес министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, информира WSJ.

"Това поставя съдбата на нашата обща валута на карта," казва Шойбле за усилията за оказване на подкрепа на банковия сектор и на публичните финанси на Ирландия, в опит за предотвратяване на разпространяването на кризата и в други страни от Еврозоната.

"Трябва да понесем отговорността си в този момент," казва финансовият министър на Германия.

Шойбле също така заявява, че неуправляемите дългови нива в Гърция, а сега и в Ирландия, само подсилват стратегията на Германия за намаляване на бюджета й по време на периода на икономическо възстановяване. Тази стратегия на страната предизвика критики от страна на нейните основни партньори, между които и САЩ.

"Изключително важно е да покажем, че е възможно в Германия да направим това, което толкова често прокламираме в чужбина," казва Шойбле, говорейки за плановете на Германия да намали с над 80 млрд. евро бюджета си в следващите четири години.

От САЩ и други страни коментираха, че бюджетните ограничения във фискално стабилни страни като Германия могат да се отразят негативно на световното икономическо възстановяване. Шойбле обаче защитава правото на Германия да оглави усилията за фискална консолидация в Европа, въпреки че икономиката й се възстановява по-бързо и по-стабилно от очакваното.

"Имаме всички причини да продължим решително по този път," казва Шойбле.