„Отрицателната корелация на българските борсови индекси с тези на останалия свят беше учудващо силна през последните дни. Вероятно в опит да изпреварят евентуални добри резултати в консолидираните финансови отчети, купувачите на БФБ показаха мускули, които в съчетание с ниската ликвидност, превърнаха пазара ни в оазис на спокойствието", коментира за Profit.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД.

Според експерта днес едва ли ще станем свидетели на поредния ден с покачване на цените.

„Колкото и изолиран да е нашият пазар, случващото се по света рано или късно ни настига", добави Тонев. „Освен това, чисто субективното ми мнение е, че поне на сравнителна база, основните напоследък двигатели на борсовите ни индекси изглеждат на прага на прегряването".

По отношение на ликвидността, Гено Тонев не очаква нищо необичайно.

„Част от големите пакети, които чуждестранен инвеститор продаде преди няколко седмици, вероятно ще продължат да бъдат раздробявани и прехвърляни от ръка на ръка, но като изключим това, останалата част от търговията едва ли ще впечатли с обема си", каза в заключение експертът.

Три от индексите на Българска фондова борса (БФБ) приключиха вчерашната търговска сесия с повишения, въпреки спада на световните пазари след новината за престрелката между Северна и Южна Корея и продължаващото напрежение около Ирландия и еврозоната.

Индексите SOFIX и BG 40 добавиха по 0.63% и 0.86% до 353.79 и 111.53 пункта, съответно, докато ръстът при BG TR30 бе от 0.63% до 287.47 пункта.

Единственият губещ за деня се оказа BG REIT, който приключи сесията с понижение от 0.10% до 40.51 пункта.

Оборотът на регулиран пазар във вторник достигна 1.358 млн. лв. като сделките с облигации съставляваха над 611 000 лв. от общата сума.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!