Днес се очаква президентът на САЩ Барак Обама да извърши символичното помилване на пуйка, което по традиция се прави в навечерието на Деня на благодарността. Да припомним, че миналата година Обама помилва две пуйки, които след това бяха изпратени в Лос Анджелис, където оглавиха парада по случая Деня на благодарността в "Дисниленд".

Първият американски президент, който помилва пуйка за Деня на благодарността, е Линкълн. Церемонията се е състояла през 1863 година.

През същата година Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на месец ноември във всички щати и от всички вярващи.

Денят на благодарността е наречен още и Ден на пуйката. Традиционното хапване на пуйка е наложено от Бенджамин Франклин, който искал да направи птицата национален символ на Америка, защото тича бързо, има остро зрение и величествена осанка.

Според легенда пък, на първия Ден на благодарността през 1621 година заселниците и индианците изпекли и изяли четири пуйки.

Традицията за помилване на пуйки става ежегодна от 1947 година, когато 33-ият президент на САЩ Хари Труман отново се възползва от президентското си право.

Според Федерацията на американските фермери тази година на празничната трапеза на американците ще бъдат поднесени 46 милиона печени пуйки.

Източник: БНТ