Завишение от 100% над базовата цена на ГО за автомобилите с десен волан е предвидено в новата тарифа на Булстрад. Надбавка от 10% по същия признак е новост и при условията на Дженерали Застраховане. За първи път при тарифите по Гражданска отговорност в България се въвежда завишение за автомобили с десен волан, обясниха от застрахователния брокер SDI.

Очакваното покачване на цените при леките автомобили варира от 5 лв. до над 50 лв. в зависимост от обема на двигателя. Най-силно засегнати обаче са товарните автомобили, влекачите и товарните ремаркета. При влекачите увеличението е от порядъка на 70% до над 100%, заявиха от брокера.

Множество обаче са и промените в коригиращите фактори (отстъпки и надбавки).

Лев Инс въвежда за първи път в тарифата си завишения за МПС с повече от едно ПТП през последната година. Такива надбавки се предвиждат в множество от тарифите по ГО, но все още нито една компания не е изискала и потвърдила използването на справката за виновно причинени ПТП, която от миналата седмица е достъпна на сайта на Гаранционния фонд, съобщиха от SDI. Вместо това се ползва информация, която самото застраховано лице предоставя, както се е правило и досега.

Новост при Лев Инс са и надбавките за МПС, които се използват за учебни цели, за превоз на опасни товари, такива със специален режим на движение и спортни автомобили.

При Евроинс пък е отпаднала отстъпката за подновяване и липса на щети от предходната година и тарифата вече не е разделена според възрастта на собственика до 25 години и над 25 години, както беше досега.

Друга новост при Дженерали Застраховане е и отстъпката от 12% за управление предимно на територията на България. Тарифата на Бул Инс вече не е разделена по региони на регистрация на МПС, а при Общинска Застрахователна Компания, обратно - въведено е разделение по региони и на тази база са въведени цени за МПС с различни регистрации от С,СА, РВ,А и В.

Сред другите промени в отделните тарифи са още увеличението на отстъпката от 5 на 10 процента при еднократно плащане на застраховката при Армеец и от 10 на 15% при ДЗИ - Общо застраховане.