Великобритания отново е обхваната от сватбена треска, след като датата на женитбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън вече е ясна. Разкошните сватбени тържества на монарсите са традиция, а от следващия материал на РИА Новости ще видите кои от тях са били особено запомнящи се:

10 февруари 1840 г.

Една от най-гръмките церемонии на XIX век е сватбата на кралица Виктория и принц Албърт. Британската кралица е първата високопоставена особа, позволила си да облече бяла рокля. Дотогава сватбените рокли можели да са в каквито искате цветове, но не и бяло.

3 юни 1937 г.

Женят се принц Едуард и Уолис Симпсън. За да вземе за жена развежданата два пъти американка, принцът абдикира от престола. Булката носи синя рокля, а церемонията е необичайно скромна- с едва 16 гости.

20 ноември 1947 г.

Кралица Елизабет II и херцогът на Единбърг Филип се женят в Уестминстърското абатство. Двойката получава над 2 500 сватбени подаръци от целия свят.

18 апреля 1956 г. (гражданска церемония) и 19 април 1956 г. (католическа меса)

Сватбата на века става тази на принц Рение на Монако и актрисата Грейс Кели. 35 шивачки шият приказна рокля за Грейс, а целият булчински тоалет отнема шест седмици. 30 млн. души по света следят предаваната пряко церемония.

6 май 1960 г.

Сестрата на Елизабет Втора принцеса Маргарет се жени за фотографа Антъни Армстронг- Джоунс. Двойката получава наистина кралски подарък: Колин Тенант, шотландски благородник, й подарява земя на о. Мистик, в Карибско море. Това обаче не спасява младоженците от първия от времето на крал Хенри Осми развод, 18 години по-късно.

15 юни 1978 г.

Сватбата на краля на Йордания Хюсеин и Лайза Наджиб Халаби (кралица Нур) е определена за „най-скромната кралска сватба за всички времена". Булката носи рокля на Dior, а на приема са поканени само роднини.

29 юли 1981 г.

750 млн. души следят от телевизионния екран сватбата на принц Чарлс и Даяна Спенсър в катедралата Св. Павел в Лондон. Роклята на принцеса Даяна е украсена с 25-футов шлейф.

9 юни 1993 г.

След пет години ухажване принцеса Масако казва Да на японския престолонаследник кронпринц Нарухито. Япония е шокирана, защото всички мислят, че двойката се е разделила заради скандал с дядото на Масако.

10 юни 1993 г.

По време на сватбата на принца на Йордания Абдула с принцеса Рания, никой не подозира,че именно той ще наследи монархията. Редът на наследниците е разменен през 1999 г.

1 юни 1995 г.

Гръцкият принц Павлос се жени за наследницата на щатски милионер Мари Шантал Милър. Светът е поразен от изяществото на Милър, облечена в рокля на Валентино и изглеждаща като възродена Грейс Кели.

25 август 2001 г.

Сватбата на норвежкия принц Хокан Магнус и Мете- Марит Тесем Хойби е като взета от приказка. Мете-Марит е самотна майка и работи като сервитьорка, докато не среща принца, украсил главата й с диамантена сватбена тиара.

22 май 2004 г.

Летиция Ортис и испанският престолонаследник Филип принц Астурийски става първата кралска двойка за последните 100 години, вдигнала сватба в столицата на страната.

9 септември 2004 г.

Сватбата на годината на Азия се състои в Малайзия между кронпринц Ал Мухтади Била Болкиах и 17-годишната принцеса Сара. Двамата се женят в традиционен източен стил- той носи златна корона и кинжал, а тя- букет от злато и диаманти. По време на церемонията и двамата седят в златни кресла, което е само част5 от пищната церемония.

9 април 2005 г.

След 30-годишен таен роман, гражданският брак на Краля и Камила най-накрая е благословен от архиепископа на Кентърбъри. От синовете си прин Филип получава украсено за случа Bentley с табелка „Младоженци".

19 юни 2010 г.

Сватбата на принцеса Виктория от Швеция и Даниел Уестлинг става най-пищната церемония на короновани особи за последните 30 години.