„Очаквам търговията да продължи със същото темпо и да завърши седмицата с повишения, като изключение от този тренд можем да видим при имотния индекс BG REIT", коментира Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД, за Profit.bg.

Според него в момента се акумулират очакванията за растеж при по-ликвидните и стабилни позиции.

„Кризата отся кристално кои са те. Прехвърлянията на по-големи пакети от седмици насам не са само от събитията с прословутата Ландсбанки, а и от тези очаквания. С нарастване на търсенето, все повече сделките ще стават по котировките на продавачите. Това се забеляза добре при търговията от вторник", каза още експертът.

Въпреки че БФБ многократно е доказвала, че не следва икономически постулати и корелации, а се движи по собствена логика, Иво Толев смята, че днес е много вероятно да се насложат събитията от европейските пазари от сряда (повишения, в следствие от решенията на ирландското правителство).

„Наистина, мащабът на кризата промени повечето от разбиранията за правилност и икономическа логика, но също допринесе да имаме особено ценообразуване на БФБ, при което цената няма много общо със стойността. От тази гледна точка, не е съвсем реално да смятаме, че акциите калкулират бъдещите очаквания. Или поне не със сегашните си цени", добави още той.

„През последните три години на БФБ по-често забелязвахме, че качването е пеша по стълбите, а слизането - с бързия асансьор. Обявените вчера намерения от 2 компании за увеличение на капитала (Инвестор.БГ и Асенова Крепост), повишеният интерес и очакванията, могат да променят това статукво и да „избутат" скоро SOFIX над трудния праг от 400 пункта", коментира Иво Толев.

„Въпреки тези „розови" очаквания, не бива да забравяме, че тук лесно и бързо сменяме посоките, без никакво значение от новините навън или несправедливия дисбаланс между цена и стойност", припомни експертът, като пожела и успешна търговия за всички участници на БФБ.

Посоката при индексите на Българска фондова борса (БФБ) не бе ясно изразена във вчерашната сесия като SOFIX (+0.72% до 356.35 пункта) и BGTR30 (+0.41% до 288.65 пункта) приключиха деня с повишения, а BG40 (-0.06% до 11.46 пункта) и BGREIT (-0.54% до 40.29 пункта) бяха губещи.

Оборотът на регулиран пазар достигна 2.81 млн. лв като сделките с книжа на дружества със специална инвестиционна цел в сряда съставляваха 1.12 млн. лв. от общата сума, или близо 40%. Облигационният пазар допринесе с над 375 000 лв. за общия оборот.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!