Румънските банки все още не прибягват до съществени намаления на своите разходи по отношение на броя на клоновете си и работните заплати, пише румънското финансово издание Zf.ro.

Според данните, предоставени на централната банка в страната, средната заплата в търговските банки остава на нива над 3000 леи, или над 700 евро.

В същото време не е особено голям и броят на клоновете, закрити от банките в страната. През третото тримесечие са били съкратени 48 клона, като търговските банки са разполагали с 6 187, или с 277 по-малко в сравнение с година по-рано.

Сравнени с пика, достигнат през декември 2008 година, банките са затворили сумарно 365 свои клона, което е еквивалентно на броя на клоновете на голяма финансова институция в страната.

С напредването на кризата се ускорява и темпа на закриване на офиси през тази година. От началото на годината до края на септември са били затворени 238 клона, в сравнение с 127 за цялата изминала година.

Водещите играчи обаче, като BCR и Banca Transilvania са продължили да разкриват нови клонове и планират да продължат с тази политика и в бъдеще.

Изключение сред по-големите имена е CEC Bank, закрила 136 клона от началото на годината.