Централната банка на Китай е наредила на търговските банки в страната да намалят отпускането на нови кредити по време на оставащите седмици до края на годината, предупреждавайки ги, че ще следи стриктно дали за спазването на това изискване.

От централната банка на Китай са издали заповедта по време на среща с ръководителите на най-големите търговски банки в страната във вторник.

Тези действия идват на фона на нарасналите опасения сред ръководителите на централната банка, че прекалено бързият ръст на кредитирането може да доведе до финансова криза в банковата система, докато в същото време нарастващата ликвидност и повишаващата се инфлация увеличават рисковете от дестабилизирането й.

Според икономисти от Bank of America-Merrill Lynch този ход на централната банка е сериозен, защото търговските банки са се надявали, че властите ще отстъпят от изискванията си за спазване на годишните квотите за кредитиране.

Същите икономисти смятат, че централната банка е дала индикации, че ще търси намаляване на ликвидността, използвайки различни инструменти, между които завишаването на изискванията за резервите на банките, действия на открития пазар и вдигане на лихвените проценти.