Водещата руска миннодобивна и металургична компания "Мечел" стана едноличен собственик на "Топлофикация Русе" Ад.

Тя изкупи още 51 % от акциите и увеличи своя дял в уставния капитал на електроцентралата до 100% от вече наличните 49%, придобити през 2007 г. Консолидацията на 100% от акциите на "Топлофикация Русе" АД се осъществи в рамките на стратегията за развитие на енергийния сегмент на "Мечел". Това отваря нови възможности за реализация на електроенергията на перспективния европейски пазар и ще позволи да се затвърдят позициите на компанията в енергетиката.

Използването на качествените въглища от Кузнецкия въглищен басейн позволява на централата без допълнителни инвестиции да изпълнява строгите европейски екологични норми за опазване на околната среда в частта й за емисиите на сяра и летливи вещества. "Топлофикация Русе" експлоатира всички градски разпределителни топлинни мрежи на град Русе, абонатни станции, топлинни пунктове.

Централата осигурява с пара намиращи се наблизо предприятия, осъществява топлоснабдяване и обезпечаване на населението с гореща вода. "Продължаващото развитие на енергийния сегмент на бизнеса на групата е необходимост за ефективната работа на цялата компания. Увеличението на пакета акции на станцията до 100% е логична крачка на "Мечел" към затвърждаването на своите позиции в енергетиката и за ефективна работа на перспективния енергиен пазар на Европа, което способства за реализацията на стратегията за увеличаване на дела на производството на продукция с висока добавена стойност", коментира генералният директор на "Мечел-Енерго" АД Виктор Гвоздев.

Източник: БГНЕС