Нов кръг от стрес тестове за финансовото здраве на европейските банки, планирани за 2011 ще разчитат на по-строги критерии от тези, проведени през юли тази година, съобщи представител на ЕС.

"Ще трябва да проведем стрес тестове отново", посочи Джонатан Фол, ръководител на отдела за вътрешния пазар и услугите на Европейската комисия в разговор с представители на френския пазарен регулатор AMF.

"Можете да очаквате истински взискателни тестове", заяви той, допълвайки, че те ще бъдат проведени през 2011. Целта им е да определят финансовия капацитет на банки да устояват на икономически кризи с различна степен на сериозност. Фол отрече обаче новия кръг тестове да е свързан със сегашната банкова криза в Ирландия.

В Брюксел говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви пред журналисти: "Винаги сме се заявявали, че се надяваме сега да има по-редовни стрес тестове. Ето защо планираме провеждането им на годишна база".

От 91 европейски банки, тествани през юли 5 в Испания, 1 в Германия и 1 в Гърция бяха определени като уязвими за икономически стрес. Две от изпадналите в затруднение ирландски банки - Allied Irish Banks и Bank of Ireland преминаха успешно тези тестове.

Източник: БГНЕС