Европа трябва да се бори за еврото и за Еврозоната, и да опровергае тези, които залагат срещу оцеляването на единната валута, е заявил днес в Берлин главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман, цитиран от Bloomberg.

"Трябва да се изпрати послание на инвеститорите по света, че Европа ще се бори за бъдещето на Европа," казва Акерман. "Всеки, който възнамерява да застане на срещуположната позиция, ще трябва да плати цената за това."

Заявлението на Ирландия за получаване на финансова помощ от ЕС не разсея опасенията, че дълговата криза в Еврозоната ще се разпространи към Португалия и Испания. ЕС и МВФ създадоха фонд на стойност 750 млрд. евро през май, след като Гърция почти фалира.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер тази седмица заяви, че държавите могат да увеличат размера на помощния фонд, ако се наложи, за да възстановят доверието в еврото.

Според Акерман фондът вероятно е достатъчен, въпреки че увеличаването на размера му трябва да се разгледа, ако е необходимо. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank също така смята за ненавременен дебата за това, че частните инвеститори в европейски дълг трябва да поемат част от тежестта на тези спасителни операции.