Българският министър на финансите отправи критики към европейските институции за това, че не са предотвратили кризата в еврозоната. Симеон Дянков заяви пред Би Би Си, че участва в преговори за създаването на нови надзорни органи. Той посочи, че до момента никой не се е осмелил да попита какво се е случило със сегашните институции.

В същото време Дянков даде ясно да се разбере, че България, която стана част от ЕС през 2007 година, все още иска да се присъедини към еврозоната. Българският финансов министър разкритикува и Евростат.

"Не са ли знаели за гръцките проблеми, за ирландските проблеми? Изглежда, че не се занимават с правенето на много анализи, както трябва да бъде. Самите институции се нуждаят от проверки и след това от промени", посочва Дянков, цитиран от Агенция "Фокус".

"След като видяхме всички скорошни проблеми в еврозоната, тя ще се нуждае от фискално отговорни членове и България ще бъде сред тях", каза министърът.

"Ние казахме, че ще бъде различни и ще затегнем своите колеги. Знаехме, че ще бъде трудно през следващите няколко години, но до момента този път се оказа верен. Хората виждат какво се случи в Европа, особено с някои от нашите съседи, и определено ние искаме да избегнем това", добави министър Дянков.

Източник: bTV