Всички гледаме новини. Колко от нас обаче се замислят за източника на информацията?

Тези десет медии са признати в целия свят, включително от конкурентите си. Това е класация на мъжкото списание Askmen на най-влиятелните медии в света, що се отнася до новините. От списъка са изключени агенциите, като АП, тъй като тяхната главна задача е разпространение на новините, а не коментарите и те по-рядко влияят на мнението на читателите/зрителите.

1. BBC

The British Broadcasting Corporation има над 23 000 служители, което я прави и най-голямата в света. Радиото се слуша от над 200 милиона слушатели по света и се лови в 75% от световните столици.

ТВ каналът не излъчва реклами, а компанията се слави като една от най-безпристрастните медии.

2. CNN

CNN промени начина, по който се правят новини.

Медиата стартира през 1980 г., когато стана първият канал, който излъчваше новини 24 часа. Международната програма се гледа в 212 държави по света.

По време на войната в залива Пентагона дори използва фразата „ефектът CNN" и за пръв път в света се заговори за това как представянето на новините влияя на общественото мнение, а общественото мнение влияе на вземането на правителствени решения.

3. The New York Times

Първият брой излиза през 1851 година, а от тогава насам вестникът е спечелил 104 награди Пулицър.

През 2008 уеб страницата му бе най-посещаваният новинарски сайт в САЩ.

Дори в трудни времена за печатните медии, вестникът продължава да бъде една от най-влиятелните медии в света, а силата му е главно в коментарските колонки.

4. China Central TV

Това е държавна мрежа от 19 канала, която е най-гледаната в Китай, а Китай както знаем, е държавата с най-голямо население. Тя има и канали, които излъчват в чужбина на няколко езика.

5. The Wall Street Journal

Вестникът има 2.1 млн. читатели в САЩ и 33 награди Пулицър.

Има голяма разлика между страниците с новините (които се считат за много либерални) и страниците с коментари и анализи (които са доста консервативни).

6. Yomiuri Shimbun

Японският вестник е най-разпространеното печатно издание в света - с дневен тираж от между 10 и 15 милиона копия. Счита се за доста консервативен, но това е нормално за Япония.

7. Al Jazeera

Телевизията е базирана в Катар и стана известна с това, че излъчва кадри, заснети от терористи като Осама Бин Ладен.

От телевизията твърдят, че са единствената политически независима телевизия в региона.

8. Wikileaks

Страниците, като Wikiliaks, които имат такова обществено значение се броят на пръсти. Става известна най-вече с публикуването на класифицирана информация за войната в Ирак.

Страницата доби завидна популярност, като се има предвид, че е създадена през 2006.

9. Fox News

Fox се гледа в 102 милиона американски домакинства. Хората я считат за консервативна, макар че самата телевизия твърди, че е безпристрастна.

Обвиняват е, че редактира материал и го изопачава извън контекста.

10. The Huffington Post

Huffington се счита за един от най-влиятелните блогове и уеб страници в света. Публикува над 3 000 статии и над 1 милиона коментара към тях всеки месец.

Създателката на сайта Адриана Хъфингтън е обявена за една от най-влиятелните жени в света от сп. „Форбс". С нарастването на популярността на интернет, медии като Huffington Post ще бъдат вс епо-влиятелни.