Черният петък, който е първият голям ден от периода на пазаруване около коледните и новогодишни празници в САЩ, дойде и замина. Сега инвеститорите ще очакват някакви индикации за нивото на потребителските разходи, следейки резултатите на големите вериги за търговия на дребно, пише CNNMoney.

Празничният период съставлява средно около 35% от приходите на търговците на дребно, а около 10% от продажбите се генерират само по време на Черния петък. През миналата година основните борсови индекси нараснаха средно с по около 5% в периода 1 ноември - 1 декември.

Потребителските разходи в САЩ естествено не са единственият фактор, който ще движи пазарите.

Опасенията, че дълговите проблеми на най-засегнатите европейски страни ще се разпространят в Еврозоната отново излязоха на преден план в последните седмици. Гърция и Ирландия вече приеха спасителни средства, а инвеститорите се опасяват, че Португалия и Испания може да са следващите.

Въпреки тези проблеми, инвеститорите се очаква да се завърнат на щатския пазар през тази седмица, която ще донесе и доста икономически данни.

Освен за представянето на търговците на дребно инвеститорите ще следят още за подобряване на състоянието на трудовия пазар. През тази седмица се очакват доста икономически данни като кулминацията е в петък, когато трябва да бъде публикуван доклада за неселскостопанската заетост.

Ето и какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица

Вторник: Малко след началото на сесията се очаква публикуването на чикагския PMI за ноември. Предварителните очаквания на икономистите са за понижение до 59.8 пункта в сравнение с 60.6 пункта през октомври.

Септемврийските стойности на индекса Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ, се очаква също след началото на сесията. Анализаторите прогнозират 1% ръст след повишението от 1.7% за миналия месец.

Индексът на потребителското доверие за ноември също се очаква във вторник. Прогнозите са за повишение до 52 пункта в сравнение с 50.2 пункта през октомври.

Сряда: Индексът на производството на Института за управление на доставките ще бъде публикуван, като се очаква той да отбележи спад до 56.4 пункта в сравнение с 56.9 пункта през октомври.

Прогнозите за разходите в сектора на строителството са за понижение от 0.5% през октомври, в сравнение с 0.5% ръст за септември.

Докладът на ADP се очаква да покаже, че работодателите в частния сектор са добавили 58 000 работни места през ноември, след като в предходния месец бяха увеличили броя на новите работни места с 43 000.

Също в сряда Федералният резерв на САЩ ще публикуват своя доклад за икономическите условия, известен като Бежовата книга.

В същия ден се очакват и седмичните данни за петролните запаси на САЩ както и данните за заявленията за ипотечни кредити и производителността за третото тримесечие. Продажбите на автомобили и камиони също ще бъдат обявени в сряда.

Четвъртък: Данните за първоначалните молби за помощи при безработица се очаква да бъдат на ниво от 423 000, в сравнение с 407 000 в предходната седмица.

След края на сесията в четвъртък ще бъдат публикуван индексът, следящ броя на сключените договори за продажба на жилища. Очаква се индексът да остане без промяна за октомври след понижение от 1.8% през септември.

Петък: Най-очакваните данни за седмицата ще са в петък. Работодателите се очаква да са добавили 130 000 работни места през ноември, след разкритите 151 000 работни места през октомври. Нивото на безработицата се очаква да остане без промяна - 9.6%.

Също в петък ще бъдат обявени фабричните поръчки за октомври, като прогнозите са за спад от 1.2% след ръст от 2.1% в предходния месец.

Ноемврийският индекс на Института за управление на доставките, следящ сектора на услугите се очаква да отбележи лек ръст до 54.5 пункта, в сравнение с 54.3 пункта през октомври.