Защо и как излизаме от рецесията?

Отговорът е почти еднозначен. Увеличеният износ през последните месеци дръпна българската икономика от дъното. Експертите в бранша вече смело говорят за подем. Малка и открита, със свит вътрешен пазар, българската икономика е изключително зависима и чувствителна към всичко, което се случва около нас.

Позитивна тенденция се забелязва и в промишленото производство. За първи път от година и половина насам трендът се обърна. Основна роля изигра стабилизирането на икономиката в Германия, където български компании реализират своето производство.

Положителен елемент от българския експорт за последните десетина години е износът на високотехнологични продукти. Макар че все още е малка част от общия износ, той се увеличава от 4 до 8 процента. Високотехнологичните продукти са едни от малкото, които по време на цялата рецесия бележат ръст.

Експортът има и негативни нюанси.

Голяма част от българския износ е свързан с природните ресурси, които са зависими като цена и обем от конюнктурата на пазара. Това са цветни метали, мед и др. Какво се случва с преките чуждестранни инвестиции. Спадът е значителен, но тенденциите са общи както за съседните ни страни, така и за развитите икономики.

Какви са възможностите и идеите за развитие на българската икономика?

„На първо място - стимулиране на качествени инвестиции във високотехнологични производства - очертава най-важните фактори за бъдещото развитие на икономиката зам.-министърът на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов. - В последните десетина години инвестициите бяха фокусирани основно в недвижими имоти, финансови институции, търговия и една неголяма част в продуктивни мощности.

Важен фактор е създаването на „зелени" работни места, защото ние имаме традиции в производството на електрическо оборудване и енергийни системи, но нашата икономика все още е много енергоемка. Тези тенденции за енергийно-спестяващи производствени мощности са част от стратегия за развитие до 2020 г.

Втората ос е стимулиране на иновациите за по-ефективното използване на работната сила, на капитала. Като казваме иновации, нямаме предвид само информационните технологии, а иновации в почти всеки сектор. Повишаване квалификацията на работната сила е приоритет, който е преплетен в много ресори. Каквито и икономически политики и приоритетни сектори да създаваме, ние като база трябва да имаме три неща, в които постоянно да се инвестира. Това са образование, инфраструктура, институции."

Напоследък често се говори за необходимостта от нов модел за икономическо развитие. Евгени Ангелов смята, че четири неща са изключително важни и трябва да станат част от този модел.

„Едното е нарастване на износа на високотехнологични стоки и услуги - обяснява той. - На второ място е увеличаване на добавената стойност в традиционните индустрии, базирани на природни ресурси и евтина работна ръка. Въпросите оттук нататък са, как нещата, в които сме традиционно добри, да генерират по-висока добавена стойност. Увеличаване на чуждите инвестиции в промишлеността е следващият фактор. Тук имаме очевидно конкурентно предимство, защото голяма част от тежката промишленост в Западна Европа преминава към страните в нашия регион. И на четвърто място - да превърнем България във входна врата за големите търговски потоци, които влизат в ЕС. Тук имаме редица предимства. В тази посока са и преговорите с китайските ни партньори, като за тях това е изключително изгодно."

Източник: БНР