Испанските банки може да изпитат сериозни проблеми с рефинансирането на около 85 млрд. евро задължения в следващата година, след като цените на заемите скачат на фона на опасенията, че четвъртата най-голяма икономика в Европа може да се наложи да бъде спасена по подобие на Ирландия, информира Bloomberg.

Опасенията около способността на Испания да намали бюджетния си дефицит, който е третият най-голям в Еврозоната, след като Европа отпусна 85 млрд. евро на Ирландия, вдигна цените на финансирането за банките на страната, които вече страдат от ръста на лошите кредити и намаляващите приходи.

Средната доходност, за която инвеститорите настояват, за да притежават деноминирани в евро облигации на испански банки, вместо държавни ценни книжа е нараснал със 117 базови пункта до 361 базови пункта през ноември, което е най-големият месечен скок в историята.

С нарастването на цената на застраховането на облигациите на Испания, местните банки в момента плащат най-голяма доходност по техния дълг в сравнение с останалите банки в Европа. Спредовете по облигациите на испанските банки нараснаха с рекордните 147 базисни пункта над средното ниво в сравнение със задълженията на банковите книжа деноминирани в евро, в сравнение с 63 базисни пункта разлика на 31 октомври.

Рисковете за Европа са, че испанската икономика е два пъти по-голяма от икономиките на Гърция, Ирландия и Португалия взети заедно. Това означава, че помощният фонд на ЕС на стойност 750 млрд. евро може да не се окаже достатъчно голям, ако страната потърси помощ. Испанските 10-годишни държавни облигации вчера поевтиняха с най-много от въвеждането на еврото.

Испанските финансови компании са продали облигации за 300 млн. евро в Европа през този месец, като изключим дълга с гаранции от правителството, в сравнение с пласирани облигации за 2.37 млрд. евро за същия период година по-рано, според данни на Bloomberg.

Около 30% от средносрочните и дългосрочните задължения на испанските банки са с падеж до декември 2012 г., по данни на Централната банка на Испания.

Испанските банки са взели заеми от ЕЦБ на стойност 67.9 млрд. евро през октомври, което е с 30% по-малко в сравнение с предходния месец.

От Banco Santander, която има задължения за 27 млрд. евро с падеж през следващата година, обявиха, че са привлекли 94 млрд. евро депозити на клиенти през тази година и разполагат с около 100 млрд. евро под формата на обезпечение, което да използват, за да вземат заеми от централната банка.