Когато българите избират да работят извън страната, те предпочитат Испания - такива са впечатленията на испанския посланик у нас Хорхе Фуентес, който участва в дискусия на тема "Испания като опора и модел за България в Европейския съюз - така ли е в кризата".

Над 40-годишната му дипломатическа кариера е свързана с България. Живял е тук 17 години. И въпреки че мандатът му на посланик у нас приключва, Хорхе Фуентес ще продължи да носи България в сърцето си. Не случайно оприличава отношенията между Испания и България на любовна история.

Защо Испания проявява интерес към България и обратно... И защо се роди тази любовна история между двете страни. Защо стана така, че Испания в продължение на дълги години подкрепяше усилията на България за членство в евроатлантическите структури. И защо, когато българите избират да работят извън страната, те предпочитат Испания...

И нещо любопитно, което също има своя смисъл... Когато избирахме къде да установим базите си на Антарктида - българската и испанската - се оказаха на метри една от друга...

България и Испания са две европейски държави. Освен това са и южни страни, което също има своята искра. На трето място, Испания и България са средиземноморски държави. Винаги съм казвал, че страната ви е средиземноморска. Връзката става чрез Гърция. В Пловдив, например, се усеща мирисът на Средиземно море. Това не са само туристически наблюдения. В тях има и политически смисъл. Мадрид и София имат отношения вече 100 години. Една трета от тях бяха загубени - от Гражданската война до смъртта на Франко. От 1977 година обаче отношенията ни се развиват във възходяща степен.

Испания има стратегическата визия, че Европейският съюз трябва да се разширява балансирано и в Общността трябва да бъдат включени и държавите от южния пояс на Европа. По тази причина Испания винаги е подкрепяла членството на България и Румъния в ЕС. Така мога да обясня интереса на Испания към България.

Дали заради историята и политиката, или заради заразителния темперамент и чаровния характер на Иберийската държава, всеки трети българин, който избира да работи извън страната, предпочита Испания.

Изчислявали сме, че от милион и половина българи, напуснали страната през последните 12 години, около половин милион са били в Испания. А в определен момент у нас са били 350 хиляди ваши сънародници.

Българите са добри работници и Испания винаги е била благодарна за усилията им. В този момент сме в криза. Тя е силна и в Испания. Съдбата на испанците и българите е еднаква в момента, заради кризата. Който има работа, е доволен, а безработните са в трудно положение. Но българите не напускат масово Испания заради кризата.

Не виждам причини, които да попречат прекрасните отношения между България и Испания, да не продължат да се развиват.

И като посланик, който напуска страната ни, Хорхе Фуентес каза, че няма да отваря кутията с гръмотевици, защото в нея няма лоши думи за България. И въпреки че си тръгва от тук, обеща България винаги да е в мислите му.