Еврото възвърна позиции в сряда, покачвайки се 1.5% до ниво 1.3181 долара. Солидна подкрепа валутата получи от намаления натиск върху европейските дългови пазари, след като се заговори, че Европейската централна банка е закупила голям обем дългови облигации на Ирландия и Португалия. Това потвърди първоначалната информация, че Банката обмисля да се включи по-усилен в своята програма за закупуване на суверенни европейски дългови книжа.

Благоприятно влияние върху търсенето на единните пари оказа и успешно преминалия аукцион за нови дългови книжа на Португалия, на който бяха продадени книжа за 500 млн. евро, колкото бяха и планирани. Бяха продадени 12-месечни португалски облигации за 500 млн. евро с ниво на покритие в 2.5 пункта и средна лихва в 5.281%. За доброто търсене на по-високодоходните валути спомогнаха и добрите щатски данни. Производителността на труда в САЩ нарасна през третото тримесечие на тази година в по-голяма степен, отколкото предварително бе изчислено. Показателят се повиши с 2.3%, а предварителните стойности сочеха ръст от 1.9%.

Активността в производствения сектор в САЩ също нарасна с по-бърза скорост, отколкото се очакваше през ноември, според публикуваните данни от ISM вчера. Индексът ISM в сферата на производството за ноември достигна 56.6 пункта от 56.9 пункта, като пазарните участници прогнозираха забавяне на ръста до 56.3 пункта.

От института уточниха, че показателят остава над критичните 50 пункта за 16-ти пореден месец. Напрежението в трудовия сектор на САЩ продължи да спада, след като според ADP (Automatic Data Processing Inc) броят на заетите се е повишил с 93 000 през ноември. В същото време промяната на заетостта от септември до октомври 2010 година бе ревизирана възходящо до 82 000, като първоначално бе публикуван ръст от 43 000.

Стерлингът също бе сред най-търсените валути в сряда, след като силният промишлен PMI индекс на Великобритания за ноември възвърна доверието на инвеститорите към валутата. Паундът намери подкрепа и от частичното връщане на риск-апетита на фондовите пазари и от известния спад в напрежението на Европейските дългови пазари. Производствената активност във Великобритания достигна най-високото си ниво за последните 16-години през ноември, благодарение на рязкото покачване в производството, новите поръчки и създаването на работни места. Така индексът CIPS в сферата на производството достигна 58.0 пункта през ноември, което е най-високо ниво от септември 1994 година насам.

Изпълнителният директор на CIPS (The Chartered Institute of Purchasing and Supply) Дейвид Нобъл заяви, че стойността за този месец дава надежди за добър сезон на празниците, тъй като това означава по-голям обем на поръчките, което пък се свързва с възстановяване на доверието и продължаване на възстановяването.

Йената отбеляза спад с 0.85% спрямо долара, достигайки ниво 84.38 йени. В подкрепа на силното ново покачване на долара бе добрия риск-апетит на фондовите пазари, което пък доведе до добро рали и в кросовете на йената, както и до добро покачване в доходността на Американските ценни книжа. Доходността на 10-годишните книжа се покачи към 2.935%.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД