Луковата глава ще се включи активно в защитата на луканката като традиционен български продукт. Луковата глава е един от аргументите, които ще използва страната ни, за да убеди Брюксел, че месният деликатес се е произвеждал дълги години у нас.

Досиетата за шест уникални родни луканки бяха връчени на представители на земеделското министерство от Асоциацията на месопреработвателите.

За да бъде уважено искането за запазване на "Панагюрска", "Смядовска специална", "Търновска", "Трапезица", "Троянска" и луканка "Чумерна" като традиционни продукти, трябва да се докаже, че те са се произвеждали дълги години.

От Асоциацията на месопреработвалите изровили данни за тяхното съществуване от близо три века. Първите данни са от края на XIX век, когато специфичният деликатес получава името си. Месото, от което се правел той, се съхранявало обвито в лук, оттам дошло и името на луканката.

Междувременно днес земеделският министър Мирослав Найденов бе удостоен с почетния знак на Висшето училище "Земеделски колеж" за принос към науката, образованието и бизнеса.

Източник: в. Стандарт