Еврото запази положителната си посока и в четвъртък, покачвайки се 0.85% до 1.3246 долара. Подкрепа на еврото оказаха слуховете за масирани покупки от Европейската централна банка на "периферни" европейски дългови книжа, най-вече португалски, ирландски и испански, което бе в известен противовес с пресконференцията на управителя на ЕЦБ - Жан-Клод Трише.

Трише не даде ясен сигнал, че ЕЦБ може да увеличи обема на тези покупки, за да спре разрастването на Европейската дългова криза, но пазарните играчи заложиха повече на делата на Банката, което стимулира търсенето на единната валута. ЕЦБ закупи повече дългови книжа, отколкото за цялата минала седмица, когато закупи книжа за малко над 1 млрд. евро. От Централната банка очаквано оставиха основната лихва непроменена на ниво 1.00%.

От своя страна доларът бе подложен на натиск от разочароващите щатски данни, който отново насочиха вниманието към трудовия сектор в страната. Броят на подадените молби за помощи при безработица се повиши с 26 000 през изминалата седмица, въпреки че в дългосрочен план продължава да отчита спад. За предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 410 000, а очакванията бяха за ръст до 425 000. Подсилването на риск-апетита бе продиктувано и от данните за предстоящите продажби на жилища в САЩ за октомври. Предстоящите продажби на съществуващи жилища нараснаха неочаквано, но все още остават под средното ниво. Така индексът, който ги отчита се повиши с 10.4% до 89.3 пункта, а прогнозите бяха за спад от 0.9%.

Стерлингът се търгуваше разнопосочно през вчерашния ден, завършвайки със спад от 0.15% на ниво 1.5598 долара. Влияние на паунда оказа разочарованието, че Англия не успя да вземе домакинството на Световното по футбол за 2018 година, което би било силен стимул за великобританската икономика. Това "разочарование" помогна и за силното покачване на кроса EUR/GBP от 0.8415 следобедното часово дъно към нов връх за деня в 0.8472 паунда

Йената отчете повишение от 0.85% спрямо долара, достигайки стойност 83.48 йени. Покачването на японската валута бе стимулирано от силният индекс на предстоящите продажби на жилища в САЩ, който доведе до ново повишение в доходността на 10-годишните американски ценни книжа. Доходността на 10-годишните книжа успя да качи над нивото от 3% до връх за деня в 3.06%.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД