Руският Forbes реши да събере бизнес-мъдростта, натрупана на руските олигарси и на магнатите, работещи на територията на Русия, за това как се постига успех. Ето какво споделят те:

Владимир Потанин, президент на Интеррос: Бъдете отговорни за своите хора

Винаги съм се чувствал отговорен за хората, въвлечени в моята работа, и те ми отговарят със същото. Хората усещат кога се отнасяш искрено и отговорно и кога не ги зачиташ, когато грубо казано мислиш за тях като за материал, който намираш в преследване на своите цели.

Рубен Вардянин, ръководител на Тройка диалог: Обичайте риска

Да предположим, че с партньорите си сте се уговорили да правите бизнес. И разбирате, че ви лъжат. Можеш да вдигнеш скандал, да се опиташ да ги измамиш или да решиш да не играеш. Но ако не си готов да играеш, значи още не си предприемач.

Това не означава, че трябва да станеш мошеник, това означава само, че винаги трябва да търсиш оптималното решение. Трябва да умееш всеки ден да вземаш решения, да поемаш риск- това е много важно за бизнеса.

Сергей Полонский, президент на Mirax Group: Живейте сега

Когато човек живее нещастно, неговата вътрешна енергия намалява. Той боледува, нищо не му върви. Всичко е свързано с малките неща. Ако например се приберете в къщи, и жена ви каже: „Хайде да отидем на ресторант", ще й отговорите ли: „Хайде да почакаме, докато цените паднат"?

В такава ситуация са хората, които не са готови да живеят сега, отлагат всичко за бъдещето, казват си „Няма страшно, след пет години ще си купя апартамент и тогава ще живея добре". Когато човек не прави сега това, което може, на което е способен, той не живее истински.

Вагит Алекперов, президент на ЛУКОЙЛ: Бъдете отговорни

Всеки трябва да бъде отговорен. Аз съм отговорен пред колектива на ЛУКОЙЛ, който ръководя вече 15 години. И не се страхувам да срещам погледите им.

Алишер Усманов, CEO на Газпром Инвест Холдинг: Образованието увеличава шанса за богатство

В живота човек преминава много училища. Затова не казвам еднозначно, образованието е необходимо за това да станеш богат- този постулат не работи. Но шансовете да станеш богат са винаги по-големи, когато си образован и имаш качества. Работата е спорт на високите достижения и ако имаш шампионски качества, а към тях добавиш и труд, винаги ще успееш.

Александър Мамут, финансист в Корбина Телеком: Поемете инициатива

Всеки трябва да помисли за себе си как да се спаси от кризата. Трябва да се опита да реши проблемите си сам. Когато всеки един спаси себе си, в крайна сметка всички заедно ще са спасени. Трябва да се поема инициатива.

Рупърт Мърдок, медиен магнат: Не се страхувайте да пътешествате и да учите

В близко бъдеще никой на света няма да може да работи, без да има основни знания по базовите науки. Знанието на езици помага, английският става все повече международен език. И пътешествайте. Трябва да се мисли глобално.

Мотивирайки своите сътрудници, докоснете сърцата и душите им. Аз мотивирам хората си, струва ми се, с моя пример и може би с възторга от това, че имаме идеи, които карат останалите да се чувстват въвлечени в работния процес, в печеленето на пари.

Уорън Бъфет, инвеститор, президент на Berkshire Hathaway: Изчакайте подходящата идея

Има смисъл да се действа, когато се появи възможност. Аз съм имал периоди, когато съм носил цяла кошница идеи и периоди на дълго затишие. В такива случаи, ако на другия ден ми дойде идея, започвам да я реализирам. Ако не- не си мърдам пръста.

Ако искам, мога да наема 10 000 души по цели дни да рисуват портрета ми и така до края на живота ми. И БВП ще тръгне нагоре. Но ползата от този продукт ще е нулева и ще отклоня 10 000 души от това да правят нещо полезно.

Джим Скинър, Главен изпълнителен директор на McDonalds: Започнете от нищото

Убеден съм, че за да знаете как се управлява компания, трябва да разберете с какво се занимават вашите редови сътрудници и мениджъри всеки ден. Никой няма да управлява ресторант по-добре от човек, който действително е работил в ресторант и то без да се скатава. Аз започнах от малка длъжност и минах през всички нива, без някой да ми казва „Поработи малко тук и скоро ще станеш президент", без да съм застрахован от грешки или уволнение, но се справих и пробих нагоре.

Бил Гейт, основател на Microsoft: Направете добър залог при лоша игра

Бъдете мили с кретените. Може би ще работите за някой от тях.

Животът не се дели на семестри. Няма да имате лятна ваканция, малко ще са тези началници, които са заинтересовани да ви помогнат да намерите себе си. Мислете сякаш имате строг учител и се надявайте да намерите подходящия шеф.

Успехът е лош учител, защото кара и умни хора да вярват, че никога няма да загубят.

Владимир Лисин, председател на Съвета на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат: Научете се да се адаптирате

На ключови позиции в компанията трябва да работят истински професионалисти, а не хора които разбират от всичко по малко. Важни са не само опитът и образованието, но и способността за адаптация към постоянно променящата се среда. В това има и професионализъм, и умение правилно да се постави задачата.

Стив Джобс, президент на Apple Computer и Pixar Animation Studios: Не се страхувайте от уволнение

Бях на 30, когато ме уволниха от Apple. Наехме човек, който да ръководи компанията с мен, но възгледите ни се разминаха. Съветът на директорите застана на негова страна. Оказа се, че уволнението от Apple беше най-доброто, което можеше да ми се случи. Постоянното чувство на отговорност на успял човек се смени с вятърничавостта на новака. През следващите пет години основах компанията NeXT, след това Pixar и се влюбих в страхотна жена, която после ми стана съпруга. А накрая се върнах в Apple.

Доналд Тръмп, президент на Trump Organization: Не можеш да научиш всичко сам

Колкото и да сте умни, колкото и всестранно да е вашето образование, колкото и да е обширен опитът ви, не можете да сте толкова мъдър, че да направите съвсем сам успешен бизнес. Гледайте, слушайте и изучавайте! Не можете да знаете всичко. Този, който мисли че може, е обречен на посредственост.

Михаил Прохоров, президент на ОНЭКСИМ: Оценете се трезво

На тези които са на 20 и още имат възможност да променят образованието си, бих казал да гледат напред, за да не станат безработни икономисти и юристи. В един момент всички учеха за банкери, а после- за юристи. Сякаш в реалната икономика няма нужда от други специалисти.

Лари Пейдж, основател на Google: Престанете да се страхувате от провали

Когато създавахме Google, мислехме, че може и да не успеем, но успяхме. Не защото се страхувахме, че ще гладуваме и няма да си намерим работа, не защото мислехме, че ще живеем лошо, а защото създавахме нещо ново и се бояхме от провал. Но за да направите нещо голямо, трябва да преодолеете страха. Хората нищо не рискуват, въпреки че си мислят, че има риск.