Ще бъдат забранени непропорционалните във времето плащания на вноски по Гражданска отговорност на автомобилистите, съобщи Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор". Вече е подписана заповед за целта.

Това означава, че няма да е допустимо 1/12 част от премията да се плаща при сключването на застраховката, а останалите 11/12 да се дължат на 364-я ден, обясни Богоев. Самият той имал информация за 3 компании, които разсрочват плащанията несъразмерно във времето. Регулаторът има готовност да наложи принудителни административни мерки от момента, в който заповедта бъде приета, ако такава практика не бъде преустановена.

Готова е и заповед стойността на всички отстъпки, бонуси и подаръци да бъде такава, че след тяхното приспадане от премията, размерът й да не пада под минималната задължителна рискова премия.

Напомняме, че КФН прие на първо четене проект за промени в Наредба № 24, с които изрично ще се забрани на застрахователите и посредниците да предоставят бонуси, отстъпки, стоки, услуги или облаги под каквато и да е форма при сключване на задължителна застраховка Гражданска отговорност.

В тази връзка Българска асоциация на застрахователните брокери има готовност активно и щателно да следи пазара и безцеремонно да подава сигнали за нарушения, заяви председателят на управителния й съвет Николай Здравков.

Новообявената мярка, промените в резервите по ГО и ограниченията за бонуси имат за цел да се подобри финансовото състояние на пазара и порочната практика компании с недостатъчно резерви да разчитат на свежия ресурс от сключените нови застраховки, за да покриват настъпили в минали периоди плащания, което пък ги принуждава да намаляват цените до неблагоразумни цени, за да запазят пазарния си дял.

Според Здравков някои компании с остра нужда от свежи парични постъпления трябва ударно да попълнят дефицита. Те няма да имат избор и ще прибегнат до нарушения, заяви той.

Знаехме, че тази кампания по ГО ще бъде „вълча" и затова предприехме всички тези бързи мерки - за да се подчини конкуренцията на пазарните, а не на непазарните принципи, обяви Богоев, демонстрирайки пълна увереност, че контролът на регулатора ще бъде достатъчно ефективен.