Зад кибер атаката срещу американската търсачка Google през декември 2009 г. стои представител на китайското ръководство.

Това се твърди в публикувани от сайта Уикиликс американски поверителни дипломатически телеграми, поместени и на сайта на британския вестник "Гардиан".

Заповедта за хакерската атака по данни на Уикиликс е била дадена от високопоставен член на Политбюро на китайската компартия.

Според разменени писма между американски дипломати кибер атаката срещу Google имала 100% политически характер и нищо общо със съперничество с китайски търсачки.

Враждебността на китайския политик, чието име не се съобщава, била предизвикана от факта, че открил в Google критични статии по свой адрес.

Представители на американската компания официално заявиха, че в средата на декември 2009 г. е извършена хакерска атака срещу Google с проникване в електронната поща на редица китайски правозащитници и че атаката е извършена от Китай.

AP информира, че от 1 декември китайските власти са блокирали достъпа до Уикиликс, който започва публикацията на повече от 250 000 файла от поверителна американска дипломатическа кореспонденция.

Източник: БГНЕС