Мъжете могат да паркират по-добре от жените. Твърдят мъжете. Затова пък жените праят по-малко катастрофи. Сочат статистиките. Защо мъжете се справят по-добре с маневрите, поясняват нови проучвания в Германия.

Мъжете шофьори настина паркират автомобилите по-добре, по-бързо и по-прецизно от жените. Това показват резултатите от изследване на специалисти от Рурския университет, Германия, съобщи ДПА. Според данните, успоредното паркиране например отнема на жените около минута и половина. Мъжете се справят с тази задача с 42 секунди по-бързо и с 3% по-точно.

По-добра координация

В тестовете са участвали 17 начинаещи шофьори от двата пола, както и 48 мъже и жени с дългогодишен опит зад волана. За целите на изследването участниците е трябвало да паркират автомобилите по различни начини. Логично е, че начинаещите водачи на МПС се справили по-зле от дългогодишните шофьори. Мъжете и от двете групи обаче показали по-добри умения за паркиране от жените.

В хода на проучването изследователите били заинтригувани повече от психологическото влияние, отколкото от биологичните фактори и техниките на водачите. „Изследването потвърждава, че мъжете имат по-добра координация между очите и ръцете и по-добро усещане за пространство. Те не само по-успешно преценяват позицията на автомобила спрямо паркираните превозни средства, но и по-добре предвиждат какво ще се случи, когато завъртят волана и натискат педала на газта", казва д-р Клаудия Волф от изследователския екип

Самочувствието зад волана обаче също се оказало решаващ фактор. Според Волф: „Жените са по-неуверени. Мъжете гледат на трудното паркиране като възможност да покажат уменията си, докато представителките на нежния пол го възприемат със страх, неохота и като нещо, което предпочитат да избегнат. Подхождайки със страх, жените често не успяват да паркират от първия път.

Преодолейте неувереността!

Неуспехът ги кара да си създават негативната нагласа, че не могат да паркират добре и това впоследствие се оказва пречка за успешното изпълнение на подобни маневри." Експертите съветват жените жените да променят нагласите си. Вместо да гледат на паркирането като на заплаха, те трябва да го възприемат като предизвикателство, с което могат да се справят с малко повече сръчност и практика. Когато успеят няколко пъти да паркират добре, самочувствието им ще се повиши.

Източник: DW