Със заповед на Борислав Богоев, заместник председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор", на застрахователите и застрахователните посредници се забранява да предоставят бонуси или отстъпки по „Гражданска отговорност", под каквато и да е форма, които не са предвидени в тарифата на съответния застраховател.

Това правило се разпростира и върху всички индиректни и прикрити форми за даване на отстъпки и бонуси, както от застрахователите, така и от застрахователните посредници, като същото правило е и по отношение на комисионите на застрахователните брокери и агенти.

Целта е да се прекратят порочните практики за неоправдано намаляване на премията, което застрашава финансовата стабилност на пазара по задължителната застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите и свързаното с това накърняване правата и интересите, както на лицата претърпели имуществени и неимуществени вреди в резултат от пътнотранспортни произшествия, така и на лицата, добросъвестно сключили задължителната застраховка.

Със втора заповед се регламентира, че при разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност", размерът на вноските трябва да съответства на периода на покритие на застрахователния договор и плащането на всяка разсрочена вноска трябва да бъде в началото на периода, за който тя се отнася.

Целта е да се прекрати недобросъвестно моделиране на застрахователните тарифи, чрез което се залага нарушаване на правилата и цялата дължима премия не се събира. Заповедта е превантивна мярка, насочена към запазване на прозрачността и предсказуемостта на пазара и своевременно предпазваща застрахователи от възможни вредни последици, както за самите тях, така и за потребителите на техните услуги, посочват от КФН.