Щатските индекси приключиха вчерашната сесия разнопосочно, след като ентусиазмът по отношение на постигнатия компромис за продължаването на данъчните облекчения в САЩ от Времето на Буш намаля, информира AP.

Цените на щатските държавни ценни книжа паднаха рязко, тъй като трейдърите очакваха, че данъчните облекчения ще помогнат за икономическия растеж, но също така ще доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. Доходността на 10-годишните облигации скочи до 3.13%, което беше най-високото й ниво от 22 юни насам.

Президентът Барак Обама и лидерите на Републиканската партия вчера постигнаха съгласие относно пакет от данъчни намаления и продължаване на помощите за безработни. Планът помогна за ръста на цените на щатските акции в началото на сесията като индексът S&P 500 за кратко достигна най-високото си ниво от началото на финансовата криза през септември 2008 г.

Икономистите започнаха да завишават прогнозите си за икономическия растеж на САЩ като резултат на данъчното споразумение. Трейдърите на облигации пък се концентрираха върху друг фактор - нарастващия бюджетен дефицит. Различните оценки за стойността на пакета варират, но според някои той ще е на стойност 900 млрд. долара в следващите две години.

В крайна сметка вчера Dow Jones падна с 3 пункта, или 0.03%, до 11 359.16 пункта. Индексът нарастваше с 89 пункта преди да обърне посоката.

S&P 500 се повиши с 0.6 пункта, или 0.05%, до 1 223.75 пункта. Индексът затвори на 2 пункта от върха си за 2010 г., достигнат на 5 ноември.

Технологичният Nasdaq вчера добави 3.6 пункта, или 0.1%, до 2 598.49 пункта.

Цените на щатските държавни ценни книжа вчера паднаха рязко. Доходността на 10-годишните облигации нарасна с 3.13% в сравнение с 2.93% в понеделник.

Акциите на Citigroup Inc. вчера поскъпнаха с 3.8% до 4.62 долара, след като правителството обяви в понеделник, че е продало оставащия си дял в банката.

Инвеститорите вчера получиха добри новини и от Европа. Европейските фондови пазари отбелязаха ръст, след като финансовите министри на страните от Еврозоната не изключиха увеличаването на спасителния фонд, който е на стойност 1 трлн. долара. Ирландия също така одобри бюджет с големи данъчни увеличения насочени към намаляването на бюджетния дефицит на страната.

Доларът вчера поскъпна с 0.5% спрямо кошница от шест други валути. Щатската валута поевтиняваше с 0.4% по-рано през деня преди да възстанови загубите си.