Изключително впечатлен съм от арогантния начин, по който медиите потъпкват начина, по който работят европейските институции със заглавия на първа страница, че Пътната агенция е закрита. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В Брюксел няма неназован източник, в Брюксел източниците са назовани, това е най-прозрачната европейска институция, заяви министърът по повод на появилите се информации в медиите, цитирали анонимен източник. Той обаче обясни, че от Брюксел не са напълно доволни от работата на Агенция "Пътна инфраструктура".

По повод събарянето на яхтеното пристанище в комплекс "Русалка", собственост на Николай и Евгения Баневи, министър Плевнелиев заяви, че има влязло в сила съдебно решение. ДНСК е длъжна да констатира незаконното строителство и да изпълнява наложеното от съда. Регионалният министър посъветва собствениците сами да разрушат незаконните постройки, преди да дойдат държавата и да ги бутне. Има 1600 незаконни постройки и те ще бъдат премахнати - 70 до края на година, а 300 до април 2011 година, и така по списъка, заяви още Росен Плевнелиев.

"Движението по пътя Е-79 ще бъде възстановено след около 30 дни. Това при условие, че намерим пропадналия камион. Това ще струва до 1 млн. лв., но държавата няма да жали пари, това е основна артерия. Парите за ремонта ще дойдат от бюджета на МРРБ и от парите, отделени в републиканския бюджет за бедствия и аварии. Финансово обезпечени сме, даваме всичко от себе си и работим денонощно", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му, България е една от леко засегнатите страни, за разлика от балканските си съседки, където загубите са за над 250 млн. евро.

Според него изграждането на АМ "Струма" е приоритет за България от гледна точка на Европейската комисия, тъй като е коридор, който свързва балтийските пристанища със средиземноморските. "Струма" трябваше да е готова до 2004 година, но строителството многократно е отлагано, затова ние ще направим всичко възможно магистралата да бъде готова възможно най-скоро, каза още Росен Плевнелиев.

Източник: БНТ