Рядко издание от 19-ти век на книгата "Птиците на Америка" беше продадено на търг за над 7.3 милиона паунда, световен рекорд за печатна книга.

Четирите тома на книгата на Джон Джеймс Одюбон бяха купени от известния лондонски търговец на книги Майкъл Толемейк. Той определи творбата като "безценна", след като надделя над останалите наддаващи на търга в залата на аукционна къща "Сотбис" в Лондон. Толемейк купи книгата за 7321 250 паунда, повече от предварително определена й цена между 4 и 6 милиона паунда.

Книгата, огромен справочник на птиците, представени в цял ръст, беше част от литературната сбирка на покойния Фредерик Фермор-Хескет. 50-те книги от колекцията му бяха продадени за близо 15 милиона паунда, включително първия сборник от 36 пиеси на Шекспир от 1623 година за 1496 250 паунда. Сборникът, наречен "Първото фолио", който се смята за най-значимата творба в цялата британска литература, включва пиесите "Макбет", "Бурята" и "Дванадесета нощ".

"Птиците на Америка" е била отпечатана в четири тома между 1827 и 1838 г. Тя съдържа 1000 илюстрации на около 500 вида птици и създаването й отнело на Одюбон 12 години. Известни са само 119 копия от книгата на родения в Хаити Одюбон, като само малка част от тях са в частни ръце.

Източник: БГНЕС