Новият банков регулатор на Европейския съюз - Европейският банков надзор (European Banking Authority), ще подложи финансовите институции през февруари 2011 г. на поредния кръг от стрес тестове, заяви комисарят по въпросите на икономическата и валутна политика Оли Рен, пише в. The Wall Street Journal.

Проверките са част от приетите наскоро мерки от създадения регулаторен орган за затягане на контрола над европейските банки.

„Стрес тестовете на банките ще трябва да включват в себе си оценка на ликвидността", посочи Рен.

Резултатите от проведените през това лято тестове бяха оспорени от инвеститорите, които ги определиха като не достатъчно строги и също така изразиха недоволството си от липсата на оценка на риска за ликвидността.

Предходните проверки бяха насочени основно към проверка на капитализацията на банките и дали те ще могат да посрещнат загуби от обезценка на активи при разиграване на различни сценарии за развой на събитията. Въпреки това, стрес тестовете не измериха рисковете, свързани с ниските нива на ликвидност на банковите активи и ограничения им достъп до капиталовите пазари.

На юлските проверки бяха подложени 91 банки от 20 страни. Едва 7 от тях не отговориха на поставените изисквания.

Според Оли Рен „методологията за провеждането на стрес тестовете ще се обяви в най-скоро време и ЕС ще се стреми да осигури пълна прозрачност при провеждането им".