Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация, която ще се осъществи чрез придобиване на самостоятелен контрол от страна на Министъра на финансите на Ирландия, действащ чрез Националния резервен пенсионен фонд от името на ирландската държава, върху Алайд Айриш Бенкс Пъблик Лимитид Къмпани (Allied Irish Banks Public Limited Company - AIB PLC), Дъблин, Ирландия и върху контролираните от него дъщерни предприятия. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Сделката ще бъде осъществена, като съответната част от емисията бъде записана от КНРПФ след одобрение на настоящите акционери и регулаторните органи. Ирландската държава ще извърши инвестицията в банката, използвайки активите на Националния резервен пенсионен фонд (НРПФ). Увеличението на капитала на AIB ще бъде в размер на 6,6 милиарда евро.

Освен в „Българо-американската кредитна банка" (БАКБ) и нейните дъщерни дружества, AIB и неговата група нямат участие в други български предприятия. БАКБ упражнява самостоятелен контрол върху две дъщерни дружества - „Капитал Директ" ЕАД и „Имоти Директ АДСИЦ".

КЗК счита, че операцията няма да окаже въздействие върху който и да е пазар на територията на страната, поради което следва да бъде безусловно разрешена при условията на чл. 26, ал. 1 от ЗЗК.