Адвокат Даниела Доковска беше удостоена с наградата Човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Наградата се връчва за трети път на 10 декември - Международният ден за правата на човека.

Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата.

През 2010 година адвокат Доковска, може би най-добрият наказателен адвокат в страната, следователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат, посочи Илиева.

Със специалната награда беше удостоен Петър Кичашки, който от инвалидната си количка каза, че когато хората се страхуват от държавата това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите - това е демокрация. Кичашки като млад юрист е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Наградата на гласувалите 47 хиляди души в интернет получи журналистът Иво Инджев.

Източник: БГНЕС