Това не е пенсионна реформа. Направи се мимикрия на пенсионната реформа. Това каза пред БНР Христина Христова, председател на НДСВ.

Когато се започна реформата през 2000 година много коректно всичко се сложи в стратегия, не в закон, допълни Христова. Тези неща, които сега се правят като промени предишното правителство не ги е заложило в закон, а в стратегия, подчерта Христова.

Според Христова, се е отхвърлила тежестта на реформата, "оказва се, че няма политическа воля". Христова допълни, че пенсионната реформа на сегашното правителство се състои в три неща - първо, от догодина се увеличава осигурителната тежест с 1,8%, "нещо, което не трябваше да се прави в период на криза.

Второ, от 2012 г. започва да се увеличава с 4 месеца всяка година осигурителният стаж и трето, се направи така наречената национализация, която не беше приета от никакви политически кръгове, с изключение на управляващите".

Според Христова това противоречи на принципите на демократичното общество, това са частни пари. "Не съм съгласна, че това не са лични сметки - това са сметки, внесени от работодателите. Хората губят много права по този начин", категорична бе Христова.

Източник: БГНЕС