„Веднъж завинаги трябва да се реши проблема със стикерите по каското, защото се използват за информация от криминалния контингент", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, на провеждащата се днес конференция на тема „Сигурност и превенция на застрахователните измами".

Става дума за пресяване за това на кои автомобили да се посяга и на кои не от страна на автокрадците.

"Разкрити са 15 откраднати автомобила за месец, от както МВР се включи в шенгенската система за издирвани автомобили", допълни Цветанов.

От своя страна Стоян Мавродиев, председател на КФН, заяви, че вероятно ще бъдат върнати 2.5 млн. лв. в държавния бюджет, тъй като надзорът е преизпълнил приходите си и са икономисани разходи.

Също така Цветанов и Мавродиев подписаха протокол, с който се избира изпълнител за проекта на МВР за внедряване на система за административно-наказателна дейност.

С 1 177 558 лв. ще бъде финансиран проектът, като сумата представлява 5 % от средствата, събрани от вноски по застраховка „Гражданска отговорност" през 2009 г. и е залегнала в бюджета на Гаранционния фонд.

Напомняме, че софтуерът на системата е готов, а по въпросния проект се финансира хардуерната база и нейното внедряване, след като бъде одобрен от междуведомствената работна група между МВР, КФН и ГФ.

Чрез така наречената АДН система, камери с OCR софтуер ще могат да разчитат регистрационните номера и за всеки номер да се прави моментална проверка за редовна ГО в базата данни на гаранционния фонд. За всяко засечено МПС в нарушение ще може автоматично да се генерира административно-наказателен документ със снимка и да се изпрати с обратна разписка на собственика на автомобила.

Мобилни камери пък ще предупреждават пътните полицаи за приближаващо МПС без гражданска и по този начин те ще могат да го спират.