Спадът в свободния производствен капацитет на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) ще предизвести "втория етап" от възстановяването на петролния пазар, повишавайки цената на черното злато до над 100 долара за барел през втората половина на 2011 г., информира Bloomberg, позовавайки се на прогноза на Goldman Sachs Group Inc.

С нормализирането на световните нива на запасите ОПЕК ще доставя повече петрол, намалявайки свободния си производствен капацитет, казва банката в доклада си за състоянието на пазара на суровините през 2011 г.

ОПЕК, чиито 12 страни членки произвеждат около 40% от петрола в света, обяви на срещата си на 11 декември, че ще остави производствените си квоти без промяна на нивата им от декември 2008 г. насам.

"Петролните запаси намаляха бързо в последните месеци, след като световното търсене на суровината достигна едно от най-високите си нива," се казва в доклада на анализаторите от Goldman Sachs. "Очакваме световното търсене да остане голямо на ниво от над 2 млн. барела дневно."

Цената на петрола е нараснала с 11% от началото на годината на фона на спекулациите, че световното икономическо възстановяване ще увеличи потреблението на горива. В месечния си доклад от 10 декември Международната агенция за енергия завиши прогнозата си за търсенето през следващата година, изтъквайки като причина ръста в Севрна Америка и Китай. Петролът със срок на доставка през януари се търгуваше на цена от 90.76 долара за барел на Нюйоркската търговска борса на 7 декември. Това беше и най-високата цена от октомври 2008 г. насам. Цената днес е над 88 долара за барел.

Страните членки на ОПЕК, които има производствени квоти, са произвеждали по 26.7 млн. барела дневно през миналия месец, или с 1.9 млн. барела над определените квоти, показват данни на Bloomberg. Нигерия, Иран и Ангола са надхвърлили с най-много квотите си.

"С намаляването на свободния производствен капацитет на ОПЕК от Goldman Sachs очакват през второто полугодие на 2011 г. пазарът да започне преход към бича структура, а цената на петрола от сорта WTI да нарасне до над 100 долара за барел," смятат анализаторите.

От Goldman Sachs прогнозират, че цената на петрола от сорта WTI ще нарасне до 89 долара за барел в рамките на три месеца, до 100 долара в рамките на шест месеца и до 105 долара за барел до една година. Петролът за последно се търгуваше на цена от над 100 долара за барел през октомври 2008 г.

Първият етап от възстановяването на петролния пазар започна със спад в петролните запаси, казват от банката. Петролните запаси в САЩ, която е най-големия потребител в света, намаляват по-рано този месец до 355.9 млн. барела. Това е с 9.8% над петгодишната средна стойност на запасите. Преди два месеца запасите бяха с над 13% над петгодишната средна.

Предлагането вероятно е намаляло с 2.6 млн. барела за седмицата приключила на 10 декември, според анализаторите участвали в проучване на Bloomberg.