Днес бе представена Справката за законодателната дейност и парламентарния контрол в периода 1 януари - 13 декември на НС.

От началото на годината досега 152 часа и 27 минути министрите от кабинета са отговаряли на депутатски питания в рамките на парламентарния контрол. Парламентарният контрол е провеждан в 56 пленарни заседания.

Депутатите от Коалиция за България са рекордьори по брой зададени въпроси време на парламентарния контрол към членовете на кабинета. От Коалиция за България са задали към министрите 492 въпроси и 91 питания по време на парламентарния контрол в периода 1 януари - 13 декември 2010 г.

Следваща е ПГ на Синята коалиция с 260 въпроса и 22 питания.

Най-малко активни са били от ПГ на ДПС- с 34 въпроса и 6 питания.

Най-чести гости в Народното събрание са били министрите Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков.

През годината са постъпили 273 законопроекта, като от народните представители - 111, от МС-162, а са приети 167.

Приетите решения за периода 1-ви януари-13 декември 2010 г. са 121, а приетите обръщения и декларации-130.

До празниците парламентът ще има много работа. Това каза пред журналисти председателят на парламента Цецка Цачева, която увери, че твърденията за дългата депутатска ваканция са пресилени.

По думите на Цачева - до Коледа трябва да бъдат приети Изборният кодекс, промените в Закона за съдебната власт, поправките в НПК за създаване на специализирания съд, съобразени с препоръките на Венецианската комисия, Търговския закон.

Според правилника си депутатите излизат във ваканция от 22 декември до 10 януари. Те обаче ще се върнат на работа на 12 януари, тъй като 10-и е понеделник, а пленарните заседания се провеждат от сряда до петък. Така ще им се съберат 25 почивни дни.