Промени и реформи в Агенция „Пътна инфраструктура" ще се случват, защото са обективни и необходими, а не защото някой прави пресконференция. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в коментар на искания на Синята коалиция за оставки в АПИ.

Министърът призова от Синята коалиция да са коректни в констатациите си и в цифрите, защото тези цифри са дадени в парламентарния контрол от самия него. Той заяви, че по никакъв начин не смята да освобождава директори в АПИ. Ние сме уволнили 600 човека, на които средно сме платили обезщетения от 1000 лв., ето ви един милион, каза министърът. Той заяви, че плащаното в АПИ като заплати е абсолютно в рамките на закона и на правилата.

Освобождаването на шеф в Пътната агенция ще стане тогава, когато аз преценя и екипът в МРРБ и тогава, когато има предпоставки за реформи, за промени, за конкретни действия. Това, че Синята коалиция от няколко дни се е фокусирала върху тази тема, не означава, че ние ще се съобразим с тях, заяви Плевнелиев.

По отношение на второто обвинение- за нарушения при строителството на АМ Тракия, Плевнелиев заяви:"Спазени са процедурите за препроектиране на съоръжения по АМ „Тракия". Има много ясно обосновка - кога, какви документи, какви писма, какво се е случило. За пръв път има препроектиране на три-четири съоръжения, това препроектиране става изцяло в рамките на правилата, съобразяват се с най-последните разпоредби (...). Дай Боже, България да има повече такива препроектирания", заяви министърът.

Плевнелиев заяви, че го интересува единствено експертното мнение по въпроса на всички по веригата - на ДНСК, Пътната агенция и Управляващия орган, които са предоставени и на ресорната парламентарна комисия.

Очаква се по-късно днес управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) да даде пресконференци.

Източник: БНР, БГНЕС, Фокус